İş Başı Eğitim Programları Danışmanlık Hizmetleri
İş-Kur’un istihdamı artırmak, işsizleri meslek sahibi yapmak, nitelikli iş gücü oluşturmak adına uygulamaya koyduğu çeşitli destekler mevcuttur. Bu destekler içinde özellikle hızlı uygulanabilmesi ve kayda değer tutarda kazanç sağlaması açısından, İşbaşı Eğitim Programı (İEP) dikkat çekmektedir.
İEP’te işçilere 26 işgünü çalışması karşılığında aylık asgari ücret yatırılmaktadır ancak bazı durumlarda işçilere farklı ücretler yatırılabilmektedir.[1] Kursiyere günlük ödenen ücretin yanında kursiyerler için sigorta primi de ödenmeyecektir. Kursiyerlere İş-Kur’un ödediği ücret dışında ayrıca ödeme gerçekleştirilmek istenirse bu tutar gider olarak gösterilebilecektir.
İş-Kur uyguladığı programlarda işyerlerine ciddi bir maliyet avantajı sağlamakta; ancak karşılığında işyerlerine bazı yükümlülükler düşmektedir. İş-Kur Genel Müdürlüğü’nün, 05/11/2021 tarihli yazısı ile altı aylık programda kursiyerlerin ücretlerinin İş-Kur tarafından karşılanmasının ardından bu kursiyerlerin en az yarısının on iki ay boyunca söz konusu firma bünyesinde ya da başka bir firmada sigortalı olarak istihdam edilmesi şartı getirilmiştir.
Hizmetlerimiz kapsamında;
- Firma yapısına dair fizibilite yapıldıktan sonra optimum seviyede destekten fayda sağlamak amacı ile gerekli çalışmalara başlanılması,
- İş-Kur ile diğer Kurumlar nezdinde tüm iletişim ve koordinasyonun sağlanması,
- Başvuru için gerekli dilekçe ve diğer formların oluşturulması,
- Evrakların eksiksiz hazırlanmasını sağlayarak başvuru esnasında süreci hızlandırmak,
- Tüm kursiyer adaylarının İş-Kur kayıtlarının yapılması ve İş-Kur program uygunluğunun kontrolünün sağlanması,
- İş-Kur’dan ve diğer ilgili Kurum ve Kuruluşlardan sürece dair tüm onayların alınmasının sağlanması,
- Kurumlar, firma ve kursiyerler arasında imzalanacak sözleşmelerin tamamının hazırlanması,
- Sözleşme imzalama sürecinde firma adına kursiyer adaylarına refakat ederek süreci yönetmek,
- İş-Kur ve firma ile düzenli olarak iletişim kurarak operasyonel danışmanlık yapılması,
- Günlük olarak kursiyerlere imzalatılan imza föylerinin her ayın ilk üç iş günü içerisinde firmadan teslim alınarak üst yazısı ile eksiksiz İş-Kur’a teslim edilmesini koordine etmek ve yeni imza föylerinin Kurumdan alınmasını sağlayarak firmaya teslim edilmesi,
- Süreçle ilgili gerekli bütün önlemleri aldırmak ve sürecin etkileneceği herhangi bir durumda müdahalede bulunmak,
- Programı biten kursiyerlerin zorunlu istihdam sürelerinin takibinin yapılması,
- Personeller için İş-Kur tarafından yapılan ücret ödemelerinin takibi,
- Kursiyerlerin durumlarına göre detaylı hakediş raporlarının hazırlanması,
- Programların başladığı tarihten itibaren haftalık olarak kursiyerlerin devam/devamsızlık bilgilerinin İş-Kur sistemine işlenmesi,
- Yapılan bütün işlemlerini düzenli bir şekilde firmaya raporlanması,
- Programın başladığı tarihten zorunlu istihdam sürecinin tamamlanmasına kadar olan tüm sürecin kontrolünün sağlanması ve raporlanması.
[1] 2022 için normal kursiyerlere günlük 163,59 TL, öğrenciler için 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlara 81,80 TL ödeme yapılmaktadır.