FORGOT YOUR DETAILS?

İş Ve Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri

Danışmanlık Konuları:

  1. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
  2. 4857 sayılı İş Kanunu
  3. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
  4. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu
  5. 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu
  6. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu
  7. 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun
  8. 854 sayılı Deniz İş Kanunu
  9. 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun
  10. 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu
  11. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu
  12. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kanunu
  13. Uygulama Yönetmelikleri, Tebliğleri, Genelgeleri, Genel Yazıları.

 Danışmanlık Hizmetinin Önemi: 

İş ve Sosyal Güvenlik mevzuatı tüm işyerleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Zira, söz konusu mevzuat hem çok dağınık ve karışık hem de sürekli değişikliğe uğramaktadır. SGK her ilde bulunan Sosyal Güvenlik Denetmenleri ile merkezde bulunan Sosyal Güvenlik Müfettişleri vasıtasıyla denetimlerini yürütmektedir. Denetimler, çapraz kontrole dayalı sürekli etkin bir şekilde sektörel ve analize dayalı bir şekilde güçlendirerek artırılmaktadır. Ayrıca, diğer tüm resmî kurumların denetim elamanları da görevlerini yaparken aynı zamanda SGK mevzuatı açısından tespitler yapmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri tarafından da iş mevzuatına yönelik işyeri denetimlerini etkin bir şekilde artırmaktadırlar. Buna karşın çok sayıda yükümlülük ve sorumluluklar ile bunlara yönelik işyerlerinin kaldıramayacağı boyutta;

Çok ağır idari para cezaları, tazminatlar, gecikme zammı ve cezası ile diğer müeyyideler uygulanmakta ve işyerleri devlet teşvikleri ve desteklerinden mahrum bırakılmaktadır. Özellikle işyerinde bir iş kazasının meydana gelmesi halinde; SGK, İş Sağlığı ve Güvenliği ile iş mevzuatı uyarınca her bir Kanun için ayrı ayrı idari para cezaları uygulamakta, Bu cezaların dışında ayrıca SGK yapmış olduğu tüm masrafları (emekli aylıkları, sağlık ve diğer giderleri) işverenden almakta, ayrıca işçinin ya da işçinin ölümü halinde ailesinin açacağı maddi/destek yoksun kalma tazminatları ile manevi tazminatlar da göz önünde bulundurulduğunda tüm işyerlerinin ekonomik olarak zorlanacakları sonuçlara neden olmakta, öte yandan işyeri sahip ve yöneticileri Türk Ceza Kanunu yönünden yargılanmaktadır.

Diğer yandan işverenlerin;

Personel dosyalarının, sözleşmelerin ve belgelerin kanıt gücünün yetersizliği,işçinin çalıştığı esnada İnsan Kaynakları uygulamalarına gereken önemin verilmemesi, teftiş veya dava öncesinde gerekli çalışmaların zamanında ve gereğince yapılmaması,işten çıkarılan işçinin haklarının verilmesine karşın alınan ibranamenin geçersiz olması,karşı tarafın elindeki belge ve delillere göre savunma yapılmaması,yargıtay kararları çerçevesinde bilgi-belge ve ispatlayıcı diğer delilleri mahkemeye sunmamaları bir yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK nezdinde yaptırımlarla karşı karşıya gelmelerine diğer yandan da mahkemelerde davaların kaybedilmelerine sebep olmaktadır. Bu durum konusunda bilinçli olan işverenler, iş ve sosyal güvenlik uygulamalarında profesyonel destek alarak söz konusu riskleri en aza indirmekte ve her yönden kazançlı çıkmaktadır.

 Danışmanlık Hizmetinde Güdülen Amaç:

Şirketlerin insan kaynakları/muhasebe departmanları ile personel işleri ile ilgilenen diğer departmanların SGK-İş Kanunu-İŞKUR-İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarında karşılaştıkları ve karşılaşacağı sorunları çözmek ve eksiklikleri gidererek şirketin karşılaşacağı ve yukarıda açıklanan yaptırım-tazminat vb. diğer riskleri önlemek, ayrıca avantajlı teşvik-destek ve diğer uygulamalardan şirketin faydalanmasını sağlamaktır.

 Danışmanlık Hizmetinin Sağlayacağı Katma Değerler:

Sürekli değişen İş ve Sosyal Güvenlik - İş Sağlığı ve Güvenliği - İŞKUR mevzuatına ilişkin işlemlere adaptasyonun sağlanması, hatalı-yanlış işlemlerin düzeltilmesi,iş ve Sosyal Güvenlik - İş Sağlığı ve Güvenliği İŞKUR mevzuatından kaynaklanacak risklerle ilgili farkındalık bilincinin oluşması,avantajlı teşvik/desteklerden faydalanılması ile teşviklerden mahrum kalma risklerinin önlenmesi,yanlış-yersiz SGK primleri ödenmesinin engellenmesi,gereksiz yere tazminat ödemenin engellenmesi,çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına şirketlerin tüm işlemlerinin uyumlu hale getirilmesi,çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı konularında kurumsallaşmanın sağlanması, rekabet avantajının sağlanması, firmanın marka değerinin korunması ile insan kaynakları biriminde görevli personelin sorun çözme becerilerinin artırılması.

Sistemli Önerimiz:

Günümüz çalışma ilişkilerinde artık sadece iş mevzuatı/sadece sosyal güvenlik mevzuatı veya sadece iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı yeterli olmamaktadır. Denetim konularında tek tek hizmet almaktansa tek bir uzman kişiden veya kuruluştan tüm bu hizmetlerin disipline olmuş bir şekilde alacak olmanız işlerini kolaylaştıracağı gibi maliyetinizi de azaltmış olacaktır.

Danışmanlık Hizmet Türleri:

 1- Yazılı/Sözlü Görüş veya Mütalaa Hizmeti

Danışmanlık konularında yazılı veya sözlü görüş talepleri ve mütalaa hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler en kısa sürede cari mevzuata uygun, yargı kararları ışığında sağlanmaktadır. Soru sorma hizmeti de olarak adlandırılan bu hizmet; telefon/elektronik posta iletimi şeklinde verilmektedir.

2- İşyerine Uygun Dokümanlar Hazırlanması veya Önceden Hazırlanmış Dokümanların Kontrolü Hizmeti

İşyerinin tüm iş hukuku, toplu iş hukuku, sosyal güvenlik, İŞKUR  ile iş sağlığı ve güvenliği  mevzuatı açısından bütüncül bir yaklaşımla Personel Yönetmeliği ile bu yönetmeliği tamamlayıcı nitelikte disiplin cezaları cetveli, işletmelerin çalışma şartlarına uygun iş sözleşmeleri (belirli-belirsiz), iş sağlığı ve güvenliği yönergesi, mevzuata uygun geçerli  insan kaynakları form ve belgeleri ile diğer dokümantasyonların hazırlanmasının yanında işverenin iş ve sosyal güvenlik mevzuatı konularında hazırladığı metinlerin incelenerek mevzuata uygunluğun kontrolü hizmeti verilmektedir.

Bununla birlikte, yukarıda belirtilen sözleşmelerin, özlük dosyalarının ve diğer tüm matbu evrakların işletmenin pratikte yaşadığı sıkıntılar ile değişen güncel mevzuat ve yargı kararlarına uyarlanması hizmeti de sağlanmaktadır.

Ayrıca, ihtiyaca uygun iş sözleşmelerinin belirlenmesi, iş sözleşmelerinde mevzuata uygun hükümlerin konulması, karşılıklı hak ve borçların düzenlenmesi, iş sözleşmesinin devamında ve sona ermesinde uyuşmazlık çıkması ihtimalini düşürecektir. İş sözleşmelerinin kurulmasında alternatif çözümler üretmekteyiz.

 3- İhaleli ve Özel Bina İnşaatı İşlerinde Asgari İşçilik, Teminat Çözümü ve Uzlaşma Hizmeti

İhaleli işler ve özel bina inşaatlarında asgari işçiliğin hesaplanması ve bu işin planlanması özellikli bir konudur. Yanlış yapılan hesaplamalar veya avantajlı bir durumun gözden kaçırılması sonucu önceden öngörülemeyen bazı maliyetlerin doğmasına sebebiyet verilebilir.

SGK Ünitelerinde yapılan asgari işçilik hesaplamalarında asgari işçilik oranı %25 eksiltilerek uygulanır. Fakat faturalı işçilikler dikkate alınmaz.  Faturalı işçiliklerin asgari işçilik hesaplanmasında dikkate alınabilmesi için işverenlerin müfettiş incelemesi talep etmeleri gerekir.  Ancak, müfettiş incelemesine gidilmesi durumunda asgari işçilik oranı %25 eksiği ile hesaplanmaz. Bu durumda asgari işçilik oranı herhangi bir indirime gidilmeksizin tam olarak hesaplanır. Ayrıca müfettiş incelemelerinin süresi en az 4-5 aydır. Bu durumda teminatların çözülmesini isteyen veya binasının iskânını bir an evvel almak isteyen işverenlerin faturalı işçilikleri devreye koymaları lehlerine de olsa bu durum pek tercih edilmemektedir.

Diğer taraftan, faturalı işçiliklerin asgari işçilik hesaplamalarına dahil edilmesi SMMM veya YMM raporlarıyla da mümkün olmaktadır. Bu türlü raporların tarafımızca hazırlanması ise yaklaşık bir hafta içerisinde bitirilmektedir.

Alınan bir taahhüt işi veya yapılacak bir özel bina inşaatı işi için; asgari işçiliğin hesabının önceden ortalama hesaplanarak planlanması, alt işveren (taşeron) kullanılacak işlerde, SGK dosyalarının ne şekilde açılması gerektiğinin belirlenmesi ve bu durumların firmanıza yükleyeceği yükümlülükler ve avantajlar gibi konularda danışmanlık hizmetinin verilmesi sağlanmaktadır.

Bunun yanında SGK tarafından işyerinizde ihaleli veya özel bina inşaatı dışında sektör incelemesi olarak adlandırılan asgari işçilik incelemesinde tahakkuk ettirilen prim ve idari para cezaları ile ilgili olarak UZLAŞMA konusunda destek sağlanmaktadır.

Ayrıca, SGK Ünitesi veya Asgari İşçilik Tespit Komisyonu tarafından belirlenen asgari işçilik oranına gerekli itiraz süreci desteği de verilmektedir. Bilindiği üzere, asgari işçilik oranı, işverenlerin eksik işçilik miktarının çıkmamasına ya da daha az çıkmasına katkıda sağlayarak işverenlerin daha az miktarda prim ödemesine ya da prim ödememesine olanak sağlamaktadır.

4- Devir ve Birleşme Hizmeti

İşyerlerinin devir, birleşme, kapanma durumlarında SGK nezdinde yapılacak işlemlerde danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır.

5- Yazılı Dokümantasyon Hizmeti

Günlük, haftalık, aylık şeklinde mevzuatın sirküler hizmeti verilmesi (hafta sonu dâhil SMS/e-posta vb. yollarla ulaştırılması) sağlanmaktadır.

Yılda bir veya iki defa rakamsal değişiklikler nedeniyle iş ve sosyal güvenlik alanında yer alan pratik bilgiler hazırlanması hizmeti de sunulmaktadır.

Bunun dışında eğitim notlarının hazırlanması, yargı kararları ve makale gönderme hizmetleri de sağlanmaktadır.

6- Eğitim ve Bilgilendirme Hizmetleri

Şirket bazında, şirket adresinde hizmet içi eğitim verildiği gibi şirket adresi dışında seminer verilmesi hizmeti de sağlanmaktadır.

7- Yabancı Uyruklu Çalıştırma Hizmetleri

Gerek yurt içi yabancı uyruklu işçi çalıştırma veya yurtdışına işçi göndermede danışmanlık hizmetleri verildiği gibi çalışma izni süreçleri de takip edilmektedir.

8- Yöneticilerin Sigortalılık ve Emeklilik Statüsünün Tespiti Hizmeti

Şirket ortaklarının ve yöneticilerinin hangi sigortalılık statüsü içerisinde oldukları, 4/1-a (SSK) ve 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında kalıp kalamayacakları, SGK tarafından fark edilmesi üzerine (özellikle emeklilik aşamasında fark edilmektedir) primlerin iptal edilip edilmeyeceği veya daha yüksek emekli maaşı alabilmek için nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda danışmanlık hizmetleri sağlanmaktadır.

 9- Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğinde Danışmanlık Hizmeti

İşletmelerin kriz dönemlerinde ve/veya pandemi döneminde kısa çalışma uygulamalarına geçmeleri için gerekli iş planlaması konusunda danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

 10- Alt İşveren Yönetimi ve Denetimi Hizmeti

Tüm işverenler, alt işveren işçilerinden dolayı asıl işveren sıfatıyla, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak iş hukuku, toplu iş hukuku, sosyal güvenlik, İŞKUR ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ile iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumlu bulunmaktadır.

Bu bağlamda alt işveren ve işçilerinden kaynaklanabilecek risk ve külfetlerin minimize etmek amacıyla görev tanımları, koordinasyon ve sürekli kontrol içeren profesyonel bir sistem oluşturulmasına yönelik hizmetler sağlanmaktadır.

 11- Uygulama Hatalarından Kaynaklı İşlemlere Destek Hizmeti

İş davalarının sonuçları büyük oranda işverenlerin aleyhinde olup mahkemelerden çıkan sonuçların ise % 90’ı işçilerin lehinde  olduğu bir gerçektir.

Dava kayıplarının başlıca nedenlerinin aşağıdaki hususlardan kaynaklanmaktadır.

- İşverenlerin belge ve bilgi eksikliği,

- Hazırlanan sözleşmelerdeki çelişkili tanımlar,

- Tutulması gereken zorunlu yasal belgelerin olmaması,

- Personel özlük dosyalarındaki eksik/kusurlu işlemler.

Bu aşamada aşağıdaki hizmetler sağlanmaktadır.

- İşverenlerin taraf oldukları davalarda savunmalarını güçlendirecek belgelerin, mahkemelere sunulacak şekilde hazırlıklarının yapılması,

- Personel özlük dosyaların kontrolünün yapılması,

- Çalışanların görev tanımlarının düzeltilmesi,

- Her türlü iş sözleşmelerinin "işçi - işveren uyumu" nun kontrolü,

- İşyeri personel ve disiplin yönetmeliklerinin hazırlanması,

- Çalışanların ücret bordrosu, fazla mesai ve yıllık izin evraklarının kontrolü.

 12- İşveren ve İşçi Uyuşmazlıklarının Çözümü Hizmeti

 Arabulucu ve mahkeme süreçlerinden önce işçi ve işveren uyuşmazlıklarında çözüm üretme hizmeti sağlanmaktadır.

13- İş Kazaları ve İş Güvenliği Danışmanlık Hizmeti

 İşyerlerinde yaşanan iş kazası olaylarında, rücu ve tazminat konularında danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.

14- Sağlık Hizmeti Sunucularına Sağlanacak Destek Hizmeti

Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında özel hastaneler, tıp merkezleri ile eczaneler gibi işyerlerinde gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekse de SGK nezdinde gerçekleştirilen denetimler öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.

15- Yabancı Ülke Mevzuatına Göre Kurulmuş Şirketlerde Çalışanlarla Yaşanan Uyuşmazlık Verilecek Destek Hizmeti

Türk işverenlerin tamamen yabancı ülke mevzuatına göre kurulan şirketlerinde çalıştırılan işçilerin, işçilik alacakları konusunda danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.

16- Emeklilik, Borçlanma, Hizmet Birleştirme Hizmeti

Emekli olmak herkesin hayalidir ve herkes yalnızca hayatta bir kez emekli olur. Bu durumda kendi durumunuza uygun en doğru emeklilik seçeneğinden nasıl faydalanılır? Hangi statüden 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur), 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında avantajlı emekli olmak için nasıl bir yol izlenilir? Ne zaman emekliliğe hak kazanılır?

Yurt dışı borçlanması, askerlik borçlanması, doğum borçlanması vb. borçlanmalar hangi tutarlar üzerinden, hangi sigortalılık statüsü üzerinden yapılması veya kaç gün süre ile yapılması sizin durumunuza en uygun olur? Hizmet borçlanmalarında özellikli durumlar nelerdir?

Yapacağınız borçlanma emeklilik sürenizi değiştirir mi? Emekli maaşınızı arttırır mı?

Hizmet birleştirmeleri nasıl yapılır?

Hizmet çakışmalarında nelere dikkat edilir? Hangi sigortalılık esas alınır?

Emekli aylığı alırken, işyerinde fiilen çalışılmadığı veya işyerinin sahte işyeri olması nedeniyle, SGK tarafından kesilen emekli aylığından ötürü geriye dönük yasal faizi ile emekli aylığının talep edilmesi ile ilgili nelere dikkat edilmeli?

 

 

TOP